Dernek Üyeliği Site Üyeliği

Bilgi Bankası

Dondurulmuş gıdalar hakkında bilmeniz gerekenler

İngiltere Gıda Standartları Kurumu (FSA) dondurulmuÅŸ gıdaların saÄŸlıklı tüketimi ile ilgili soruları yanıtladı. İşte FSA uzmanlarının dondurulmuÅŸ gıdalarla ilgili ipucu ve uyarıları:

 

1. Gıda yalnızca alındığı gün mü dondurulur?

Bir FSA araÅŸtırmasına katılanların yüzde 43’ü öyle olduÄŸuna inanıyor ama kuruma göre bu bilgi yanlış.

FSA uzmanlarına göre, gıdalar son kullanım tarihine kadar her an dondurulabilir. Gıda bekledikçe tazeliÄŸinden kaybettiÄŸi için zamanla besin deÄŸeri düÅŸebilir ama tehlikeli deÄŸil.

 

2. Gıda derin dondurucuda uzun süre beklerse bozulur mu?

FSA araÅŸtırmasına göre halkın yüzde 38’i gıdaların derin dondurucuda da bozulabileceÄŸine inanıyor.

Ancak FSA Genel Müdürü Steve Wearne’e göre bu doÄŸru deÄŸil. Wearne, “Zamanla buz kristallerinin artması yüzünden gıdanın tadı ve dokusu deÄŸiÅŸse de besin zehirlenmesi riski yok. Gıda derin dondurucuda güvendedir ama zamanla kalitesi düÅŸer. Dolayısıyla da dondurulduktan sonra 3-6 ay içinde tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Tabii paketlenmiÅŸ hazır gıdaların üzerindeki etiketlere de bakılmasında fayda var” diyor.

3. Gıdayı çözdürdükten sonra ne kadar zamanda tüketmeliyiz?

Bakteri türlerinin çoÄŸu, derin dondurucuda ölmüyor. Ancak düÅŸük ısı ve susuzluk yüzünden pasif hale geçiyor. Bu nedenle gıdanın buzu çözüldüÄŸünde bozulma süreci de yeniden baÅŸlıyor.

Steve Wearne, “Derin dondurucu, gıdalar için kumandadaki ‘bekle’ düÄŸmesi gibidir. Zamanı durdurur. Ama buzu çözülünce, duran zaman yeniden akmaya baÅŸlar. Bu nedenle gıdaları ancak yiyeceÄŸiniz zaman çözdürün, buzu tamamen çözüldükten sonra da 24 saat içinde yiyin” önerisinde bulunuyor.

4. DondurulmuÅŸ gıdayı çözdürmek için en iyi yöntem hangisi?

Bakteriler genel olarak sıcak ortamlarda ürediÄŸi için gıdayı yavaÅŸ yavaÅŸ çözdürmek en iyisi. Aksi halde bakterilerin hızla artması riski var. FSA’ya göre en güvenli yöntem, kullanmadan bir gece önce buzdolabına aktararak orada çözdürmek.

5. Bir gıdayı ikinci kez dondurmak tehlikeli mi?

Dondurulup çözülmüÅŸ gıda bozulma sürecine kaldığı yerden devam ediyor. Ancak çözüldükten sonra yeniden dondurulursa, ikinci kez çözüldüÄŸünde bakteriler çok hızla çoÄŸaldığı için zehirlenme riski artıyor.

Dondurulup çözülen gıda piÅŸirilmiÅŸse örneÄŸin çiÄŸ tavuktan bir yemek yapılmışsa, o zaman zararlı bakteriler ölüyor ve gıdanın yeniden dondurulması riskli olmuyor.

6. En besleyici dondurulmuÅŸ gıdalar nasıl seçilir?
DondurulmuÅŸ meyve ve sebzeler, en olgun hallerinde dondurulduÄŸu için besin içerikleri kilitlenir, yani taze ürünler kadar besleyicidirler. Bu nedenle, taze ürünlerle aynı vitamin ve mineralleri saÄŸlayarak kullanışlı ve çok besleyici bir seçenek olabilirler. Sadece etiketleri kontrol ettiÄŸinizden veya sos eklenmemiÅŸ meyve ve sebzeleri aradığınızdan emin olun çünkü soslar çok fazla sodyum, eklenmiÅŸ ÅŸeker, doymuÅŸ yaÄŸ veya katkı maddesi içerebilir. Beslenme ve Diyetetik Akademisi Sözcüsü Kimberly Snodgrass, “DondurulmuÅŸ meyve ve sebzeler, taze meyve ve sebzelere saÄŸlıklı ve ekonomik bir alternatiftir. EklenmiÅŸ soslu dondurulmuÅŸ sebzelerden ve eklenmiÅŸ ÅŸekerli dondurulmuÅŸ meyvelerden kaçının” önerisinde bulunuyor.

7. Dondurulmuş gıdalar nasıl saklanır?

ABD Tarım Bakanlığı (USDA), ambalaj türünün dondurulmuÅŸ gıda kalitesini belirleyebileceÄŸini vurguluyor. DondurulmuÅŸ sebzelerin paketini açarsanız veya dondurulmuÅŸ yemekleri orijinal ambalajlarından çıkarırsanız, bu paketleri herhangi bir gıdayı saklamak için sardığınız gibi sardığınız sürece tekrar dondurabilirsiniz. 

DondurulmuÅŸ haldeyken herhangi bir orijinal ambalaj yırtılırsa veya açılırsa, yenmesi hala güvenlidir. Ancak tadı ve kaliteyi korumak için yiyecekleri düzgün bir ÅŸekilde sarın veya hava geçirmez bir kap veya torbada saklayın. YavaÅŸ dondurma büyük, bozucu buz kristalleri (yani, dondurucu yanığı) oluÅŸtururken, hızlı dondurma büyük buz kristallerinin ürün boyunca oluÅŸmasını önlediÄŸi için bunu hızlı bir ÅŸekilde yaptığınızdan emin olun. Yiyecekleri hızlı bir ÅŸekilde dondurmak için henüz tamamen donmamış yiyecekleri üst üste koymamaya çalışın. Bunun yerine, katı bir ÅŸekilde donana kadar tek bir katman halinde yayın; daha sonra, yerden tasarruf etmek için üst üste koyabilirsiniz.

Yiyecekleri çözdürüp fikrinizi deÄŸiÅŸtirirseniz, piÅŸirmeden tekrar dondurmak güvenlidir . Çözülme sırasında nem kaybı nedeniyle tadı deÄŸiÅŸebilir, ancak sizi hasta etmez.

8. Dondurucunuzdaki yiyecekler ne kadar süreyle yenebilir?

USDA’ya göre sürekli olarak -18 C’da saklanan yiyecekler, her zaman güvenli olacaktır. Saklama süresi yiyecek kalitesini etkileyecektir; bazı yiyecekler diÄŸerlerinden daha hızlı nem kaybeder; ancak yiyeceklerin güvenliÄŸi etkilenmez. Ve nem konusuna gelince: Dondurucu yanığı yiyecekleri güvensiz hale getirmez; sadece kuru alanlarla sonuçlanır. Bu, hava yiyeceÄŸin yüzeyiyle temas ettiÄŸinde derimsi, gri-kahverengi lekeler olarak ortaya çıkar. Dondurucu yanığı olan bölümleri piÅŸirmeden önce veya sonra kesin. USDA, yiyecekler dondurucuda ciddi ÅŸekilde yanmışsa kalite endiÅŸeleri nedeniyle atılması gerekebileceÄŸini söylüyor.

Bu sayede dondurucunuzda bulunan dondurulmuÅŸ gıdalar konusunda kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Ancak dondurulmuÅŸ gıdaları çözdürdüÄŸünüzde mikropların tekrar aktivite kazanıp çoÄŸalabileceÄŸini ve gıda kaynaklı hastalık riski oluÅŸturabileceÄŸini unutmayın. BaÅŸka bir deyiÅŸle, çözülmüÅŸ gıdalara tıpkı bozulabilir gıdalar gibi davranın

Benzer İçerikler

BİZE KATILIN!

Mail Bültenimize Abone Olun!